Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006

Λατομεία Μαρκοπούλου

Ανοιχτά μέχρι να ...κλείσουν

Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται για ακόμη μια φορά η υπόθεση του κλεισίματος των λατομείων του Μαρκοπούλου. Μπορεί η ηγεσία του Δήμου Μαρκοπούλου να πανηγυρίζει προεκλογικά για την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε δεκτή την αίτηση του για αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων του Περιφερειάρχη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τον προσεχή Νοέμβριο, αυτό που βλέπουν όμως καθημερινά οι πολίτες του Μαρκοπούλου δεν έχει καμία σχέση με την φράση «Λατομεία Μερέντας τέλος», την θριαμβευτική ιαχή του δημάρχου κ. Μαγουλά.

Οι χιλιάδες πολίτες του Μαρκοπούλου που δεν έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης, αν και άκουσαν ότι τα λατομεία «έκλεισαν», όπως τουλάχιστον διατείνεται ο Δήμαρχος, με μεγάλη τους έκπληξη τα βλέπουν να λειτουργούν κανονικά σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό!

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι, έκλεισαν ή παραμένουν ανοιχτά;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και φαίνεται άλλωστε από την δραστηριότητα των λατομείων που συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους.

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου { ΚΑΣ}, που δίνει την άδεια στις δύο εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον λατομικό χώρο, να συνεχίσουν για ακόμη τρία χρόνια την δραστηριότητά τους για την αποκατάσταση του τοπίου. Το ερώτημα εδώ είναι εάν ο δήμος Μαρκοπούλου έχει προσφύγει εκ νέου κατά αυτής της νέας απόφασης του ΚΑΣ, αλλά απ’ ότι γνωρίζουμε κάτι τέτοιο δεν έγινε ή τουλάχιστον κι αν έγινε, δεν ενημερώθηκε κανένας.

Όσον αφορά την άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Αθήνας που ήταν κι ένα από τα όπλα του Δήμου για να κερδίσει την αίτηση αναστολής λειτουργίας των λατομείων, εκεί μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: « η διαμόρφωση του ανάγλυφου για την αποκατάσταση πρέπει να γίνει με την εναπόθεση στείρων υλικών και ότι δεν θεωρεί {ο Οργανισμός Αθήνας}, αναγκαία τα ‘εξορυκτικά έργα μορφολογικής αποκατάστασης’»

Κάτι βέβαια που έρχεται σε διάσταση με την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που επιτρέπει την αποκατάσταση με ελεγχόμενη εξόρυξη.

Ο Οργανισμός Αθήνας αναφέρεται μάλιστα στο Προεδρικό Διάταγμα {24/01/2003}

Περί προστασίας της Λαυρεωτικής, όπου η περιοχή των λατομείων περιλαμβάνεται στην Α ζώνη απολύτου προστασίας και καταλήγει ότι: « από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εξόρυξη, η λειτουργία σπαστηριοτριβείου, η αποθήκευση αδρανών υλικών και όποια άλλη ενέργεια σχετίζεται με την λατομική δραστηριότητα δεν είναι σύνομη.»

Στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα όμως αναφέρεται ρητώς ότι: «Στις περιπτώσεις των ανενεργών λατομείων επιβάλλεται η αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου και η αναδάσωση του ύστερα από σχετική μελέτη.»

Τυπικά τα λατομεία Μαρκοπούλου είναι ανενεργά γιατί δεν έχουν επίσημη άδεια λειτουργίας και η μελέτη αποκατάστασης που υπάρχει, προβλέπει την αποκατάσταση μέσω εξόρυξης. Άρα λοιπόν, σύμφωνα πάντοτε με το Προεδρικό Διάταγμα, οι εργασίες στα λατομεία δεν θα πρέπει να σταματήσουν.

Στο ίδιο προεδρικό διάταγμα όμως αναφέρεται επίσης ότι: « Οι δραστηριότητες βιομηχανίας και βιοτεχνίας απομακρύνονται μέσα σε προθεσμία δέκα { 10 } ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

Δηλαδή οι εταιρείες όπως κι αυτές που διαχειρίζονται τα λατομεία, θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά το 2013 και όχι άμεσα όπως διατείνεται ο δήμος Μαρκοπούλου!!!

Εδώ βέβαια ο νομοθέτης αναφέρει την «επιφύλαξη ισχύος ειδικών προστατευτικών διατάξεων για μνημεία, για αρχαιολογικούς χώρους { όπως είναι και η Μερέντα} και ιστορικούς τόπους.

Στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα τέλος, ο Οργανισμός Αθήνας αναφέρεται ως η αρμόδια υπηρεσία που εγκρίνει, ενώ γνωμοδοτικό ρόλο έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Γεωργίας.

Ο Οργανισμός Αθήνας λοιπόν, όπως ήδη αναφέραμε εκτιμά ότι η λειτουργία των λατομείων δεν είναι σύνομη, την ίδια ακριβώς στιγμή που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άδεια για αποκατάσταση μέσω εξόρυξης και το Υπουργείο Γεωργίας, είναι έτοιμο να δώσει και την τυπική άδεια λειτουργίας αφού οι εταιρείες κατέθεσαν ήδη και τις τελευταίες εγγυητικές επιστολές.

Όσο για την επίμαχη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που κάνει τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου να πανηγυρίζει ότι έκλεισε οριστικά τα λατομεία, δεν είναι τελεσίδικη αλλά προσωρινή απόφαση, καθώς έχει οριστεί να εκδικαστεί η υπόθεση την 1η Νοεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πηγή Ελεύθερο Βήμα

 Posted by Picasa

Website Counter
Free Counter