Σάββατο, Ιουλίου 15, 2006

Θέσεις

θέσεις

1. Υπάρχει 1 δήμος με 2 πόλεις, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη.

2. Ζητάμε αειφόρο ανάπτυξη, με ήπιο οικολογικού τρόπου μορφής ανάπτυξη.

3. Οικολογική παρακολούθηση των θαλασσών μας – περιβάλλοντος με δημιουργία επιμελητηρίου μέριμνας θάλασσας και φυσικού περιβάλλοντος.

4. Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη περιοχή Πόρτο Ράφτη με 5 κύκλους σπουδών :

· Ιστορίας – Αρχαιολογίας

· Ιατρικής

· Περιβαντολλογικής προστασίας θάλασσας και φυσικού περιβάλλοντος

· Νομικής

· Οικονομίας και Διοίκησης

Διακεκριμένοι καθηγητές των Πανεπιστημίων της πόλης των Αθηνών μπορούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους .

Το Ιπποδρομιακό Κέντρο με ανταποδοτικότητα προς το Δήμο να προσφέρει τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του για το σκοπό αυτό

Σκοπευτήριο και οι αναπλασμένοι χώροι των λατομείων προσφέρονται για την εγκατάσταση ήπιων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής για πανεπιστημιακή χρήση.

Είναι βέβαιο ότι η Ανατολική Αττική εκτός των 1.000.000 ανθρώπων που θα μετοικίσουν στη περιοχή της, θα πρέπει να γίνει ο σύγχρονος πόλος έλξης μόρφωσης, σπουδών , νέων ιδεών.

Ας κάνουμε πραγματικότητα στους δρόμους της πόλης μας να κυκλοφορεί η σκέψη, η διάνοια η γνώση. Τι το καλύτερο για τα παιδιά μας.

5. Παραρτήματα Μεταπτυχιακών σπουδών με κύκλους από σχολές

· Σχολή Περιβάλλοντος με τμήματα

1. Τμήμα Περιβάλλοντος

2. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας

3. Περιβαλλοντική Χαρτογραφία

· Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με τμήματα

1. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

2. Τμήμα Γεωγραφίας

3. Τμήμα Κοινωνιολογίας

4. Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Πρότυπη φιλοξενία - ανταλλαγή μεταπτυχιακών σπουδαστών από τα Πανεπιστήμια της Ευρωπαικής Ενωσης (πρόγραμμα SOCRATES) Το πρόγραμμα SOCRATES που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος ERASMUS - όπως ήταν γνωστό μέχρι το 1996. Το νέο και βελτιωμένο πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές τις προϋποθέσεις να μετακινούνται με άνεση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτοντας μια Ευρωπαϊκή διάσταση στη διδασκαλία και στη μάθηση.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο σχεδιασμό νέων μαθημάτων και στη χρήση νέων μεθόδων και μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία που επιτυγχάνονται με τη σύναψη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

6. Συνεδριακά κέντρα

7. Πολιτιστικό & Πνευματικό κέντρο

8. Μουσείο Ιστορικής ανάδειξης του τόπου

9. Κέντρο Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης Πόρτο Ράφτη (ΚΠΕΠΟΡ)

10. Αποχετευτικό δίκτυο - Βιολογικός

11. Εφαρμογή του Πολεοδομικού σχεδιασμού με χαμηλό συντελεστή δόμησης

12. Δημοτικό υποκατάστημα στο ΠΡ με αντιδήμαρχο για το ΠΡ με οικονομική αυτοτέλεια

13. ΚΕΠ στο ΠΡ

14. Δημιουργία και Ανάδειξη του "Αττικού Πάρκου" σαν προτύπου με Ζωολογικό κήπο

15. Καταγραφή αναγκών ΕΥΔΑΠ

16. Καθαριότητα - Αποκομιδή απορριμμάτων

17. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βρεφονηπιακούς σταθμούς – νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια - εκπαιδευτικά ιδρύματα οικολογικού - θαλάσσιου ενδιαφέροντος.

18. Αθλητισμός ,σ ‘ολες τις μορφές του με κλειστό γυμναστήριο. χώροι άθλησης για όλες τις ηλικίες.

19. Σύστημα υγείας με Δημοτικά Ιατρεία και με τους προβλεπόμενους χώρους για την άσκηση της. (σύνολο 10 ειδικοτήτων συν το βοηθητικό - διοικητικό προσωπικό)

20. Ανεύρεση χώρου σύγχρονου Κοιμητηρίου

21. Κοινωνικές υπηρεσίες για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

22. Δημοτική συγκοινωνία

23. Δημοτική αστυνομία

24. Αντιμετώπιση κλοπών

25. Πυροσβεστική υπηρεσία

26. Πυροπροστασία και μηχανισμούς σίγουρης πυρόσβεσης

27. Κατασκευή δρόμων – πεζοδρομίων. Φωτισμός – Σήμανση

28. Εναγκάληση και πιθανή Διαχείριση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Ολυμπιακό Ιπποδρόμιο – Ολυμπιακό Σκοπευτήριο)

29. Αντισταθμιστικά οφέλη Ιπποδρόμου (οικονομικά και πολιτισμικά)

30. Πολιτιστικά δρώμενα με Βιβλιοθήκη, χειμερινό και καλοκαιρινό δημοτικό θέατρο – Κινηματογράφους – κλειστό χώρο συνάθροισης

31. Πεζοδρόμηση - Ποδηλατόδρομοι – Χώροι περιπάτου,

32. Xώροι αναψυχής για τις ευαίσθητες ηλικίες.

33. Ενασχόληση με λασποθεραπείες , θαλασσοθεραπείες ,λουτροθεραπείες

34. ΠΛΑΤΕΙΑ 6-8 στρεμμάτων στη καρδιά του ΠΡ

35. Ανέγερση μεγάλης εκκλησίας στο ΠΡ

36. Διασφάλιση μεγάλων οικοπέδων για χρήση από μελλοντικές γενιές

37. Συναρμολόγηση της κοινωνικής δομής του ΠΡ

38. Ωραία και Ελκυστική πόλη

Ειδικά για το Μαρκόπουλο

  1. Να παραμείνει αναλλοίωτη η ιστορική φυσιογνωμία του Μαρκοπούλου
  2. Να περιφρουρηθεί το κέντρο του, και η περαιτέρω ανάπτυξη του να γίνει σε νέες (εκτός κέντρου) περιοχές.
  3. Χαμηλή Δόμηση (η δόμηση της Αθήνας να μην μεταφερθεί σε παραδοσιακές τοποθεσίες) Το ΄"κέρδος" των οικοπέδων θα κρύψει κάθε ηλιαχτίδα.
  4. Διαβάσιμη πόλη στους κατοίκους της, με κλειστό το κέντρο της από τα αυτοκίνητα και να πεζοδρομηθούν οι βασικοί άξονες που οδηγούν σ' αυτό.
  5. Αποκατάσταση της προσβεβλημένης περιοχής των λατομείων από το ΔΗΜΟ και όχι από ιδιώτες. Απομάκρυνση χωματερής και ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την Περιοχή του Δήμου
  6. Κλείσιμο των Λατομείων, (πρόταση μαζί με το Σκοπευτήριο για Πανεπιστημιακή χρήση) με ταυτόχρονη αποκατάσταση των εργαζομένων σε θέσεις που προκύπτουν (ούτε 1 μέρα απώλεια εργασίας)
  7. Να λειτουργήσουν οι χώροι αναψυχής (Σιδηροδρομικός Σταθμός - Μύλος)
  8. Να επιτευχθεί μελλοντική προέκταση του Μετρό στη περιοχή του Μαρκοπούλου. -(Μετρό στο Μαρκόπουλο)
  9. Να λειτουργήσει η Δημοτική συγκοινωνία για να συνδεθούν οι δύο πόλεις
  10. Ανεύρεση - προέκταση χώρου κοιμητηρίου.
  11. Να λειτουγρήσει άμεσα και με νομοθετικά διατάγματα, η οικονομική και πολιτιστική ανταποδοτικότητα του Ιπποδρόμου. (Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν χρειάζεται ΤΖΟΓΟ για να προοδεύσει και πρέπει να διαφυλάξουμε τα παιδιά μας απ αυτόν)
  12. Κάθε Διεθνή εκδήλωση στο χώρο του Ιπποδρόμου πρέπει να περιλαμβάνει και το Δήμο Μαρκοπούλου σαν αντισταθμιστικό όφελος.




Περαιτέρω θέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.



  • Πανεπιστημιακή έδρα στο ΠΡ θαλάσσιου ενδιαφέροντος και προστασίας.
  • Οικολογική αξιοποίηση των τριών νησιών του γραφικού κόλπου του ΠΡ και σύνδεση τους με το λιμάνι, με μηχανοκίνητες βάρκες για ήπια τουριστική ανάπτυξη – αναψυχή.
  • Πρόταση για τραινάκι από την πλατεία του Αγ Σπυρίδωνα μέχρι το Αυλάκι.
  • Διακοπές
  • Υπάρχει σκέψη για δενδροφύτευση με "αλμυρίκια" που δεν απαιτούν πότισμα με γλυκό νερό, αλλά τους αρκεί το θαλάσσιο, καθώς και σωστό οικολογικό φωτισμό των 3 νησιών)

  • Περαιτέρω σκέψη είναι η ανάπτυξη σ’ ένα απ' τα νησάκια, θαλάσσιου πάρκου - μουσείου και ανάδειξης της αρχαιολογικής ιστορίας του τόπου.


  • Αποδέσμευση της χερσονήσου της Πούντας από τα τοκογλυφικά γρανάζια των τραπεζών και κατοχύρωσή της, στους φυσικούς κατόχους του, στους κατοίκους του Δήμου Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη. Ηπια οικολογικής μορφής ανάπτυξη με αθλοπαιδιές , πάρκο, συνεδριακό κέντρο εναρμονισμένο στο χώρο και το περιβάλλον.


  • Προστασία των κοινόχρηστων χώρων, ιδίως σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το λιμάνι, και ακριβή επαναπροσδιορισμό (με βάση προηγούμενες φωτογραφίες) των επεκτάσεων - επιδιορθώσεων που πιθανόν να έχουνε γίνει.


  • Επαναπροσδιορισμός όλων των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών στα λιμάνια του Πόρτο Ράφτη. Υπεύθυνος οργανισμός θα είναι το Δημοτικό κατάστημα του ΠΡ και μέσω του λιμεναρχείου ή του λιμενικού ταμείου διαχείριση για τη σωστή – νόμιμη λειτουργία αυτών των θεσμών, από τους κατά τόπους συλλόγους. Η σημερινή λειτουργία εκ μέρους των προέδρων κυρίως, των διαφόρων σωματείων, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.


  • Η κατασκευή ασφαλούς «γλίστρας» στη θέση της Αγ Μαρίνας είναι επιβεβλημένη για την προστασία εκατοντάδων σκαφών για την «είσοδό» τους στη θάλασσα με ταυτόχρονη επιτήρηση εκ μέρους του δήμου. Οικονομική εισφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών των σκαφών είναι δεδομένη (όπως εξάλλου γίνεται εδώ και χρόνια σε άλλους δήμους)


  • Η θάλασσα και η ελεύθερη πρόσβαση σ΄αυτήν είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, και βάναυσα καταστρατηγημένο από τις διάφορες αρχές.

  • Πρόταση μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών μας στις παραλίες του δήμου μας.


  • Το Πόρτο Ράφτη «διαθέτει» 6 χιλιόμετρα παραλιών που οφείλουμε να τις προστατέψουμε και να τις διαθέσουμε στους δημότες – κατοίκους – οικιστές – παραθεριστές ή φίλους επισκέπτες καθαρές με τις ανάλογες ευκολίες δηλ καμπίνες – αποδυτήρια, ντουζιέρες χώροι ανάπαυσης ξεκούρασης και ανάλογο νυκτερινό φωτισμό για την ανάδειξη της παραδείσιας μορφολογίας των ακτών μας.

  • Μπορούν οι διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις που γειτνιάζουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση αφού ωφελούνται άμεσα απ΄.αυτήν.


  • Η παραμονή χαμηλού συντελεστή δόμησης είναι θεμελιώδους αξίας, ώστε ο ήλιος να είναι ορατός απ’ όλες τις κατευθύνσεις.

  • Κτήρια χαμηλού ύψους με άπλετους κοινόχρηστους χώρους είναι επιβεβλημένα σε περιοχές όπως το ΠΡ χαρακτηριζόμενο ως σύνθετη παραθεριστική – οικιστική περιοχή.


  • Η ανεύρεση εναλλακτικών οδικών αξόνων – περιφερειακών δρόμων, θα ανακουφίσει το ήδη απειλούμενο κυκλοφοριακά με κατάρρευση οδικό δίκτυο.

  • Ο περιφερειακός δρόμος που θα κυκλώνει όλο το ΠΡ πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τους πολεοδόμους, ειδάλλως θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι τραγικά σε περιπτώσεις που θα απαιτούν γρήγορη πρόσβαση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.


  • Ο περιφερειακός δρόμος επίσης θα διευκολύνει την πυρόσβεση σε περίπτωση διάσωσης των μικρών πλέον δασυλλίων που περιβάλλουν το ΠΡ


  • Η κατασκευή – εφαρμογή σχεδίου πυρόσβεσης μεταξύ πυροσβεστικής υπηρεσίας, δασαρχείου ΕΥΔΑΠ και Δήμου είναι επιβεβλημένη .

  • Η εφαρμογή ασκήσεων επί χάρτου για τη σωστή εναρμόνιση μεταξύ αυτών των υπηρεσιών είναι ΚΑΘΗΚΟΝ της κάθε δημοτικής αρχής για την περιφρούρηση των υψίστων αγαθών, περιβάλλοντος, ζωών και περιουσιών.

    • Η αυθαίρετη δόμηση πρέπει να ανήκει στο απώτερο παρελθόν.

    • Τα σχέδια πόλης πρέπει να εφαρμοστούν και να αποδώσουν στους κατοίκους χώρους κοινόχρηστους, χώρους κοινωφελείς , χώρους άθλησης και αναψυχής.


    • Πεζοδρόμια – Φωτισμός – Κατάλληλη σήμανση θα συμβάλουν στην αισθητική, την πρόληψη ατυχημάτων και την αναγέννηση μιας βιώσιμης πόλης.

    • Το ΠΡ έχει άμεση ανάγκη οδικής φωτοσήμανσης , σε άλλη περίπτωση η ακινητοποίηση των οχημάτων είναι δεδομένη.

    «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προτεραιότητες

    σε κάθετη αλλά σε παράλληλη διάταξη.»

    (Η αναγκαιότητα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική με τον Πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς επίσης και ο μελλοντικός σχεδιασμός για αειφόρο ανάπτυξη. Το πρώτο δεν βρίσκεται εμπόδιο στο σχεδιασμό του δευτέρου και στην ανάπτυξη του τρίτου. Παράλληλα προχωράμε και για τα τρία.)










    Μάριος Ανδρέου
    Παιδίατρος
    Πανεπ. Αθηνών

    Website Counter
    Free Counter