Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ , ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Πιστεύετε ότι είμαστε οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από τη Κέρκυρα.


-------------------------------------------------------------------

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ 2006: ΩΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Ημερομηνία καταχώρησης Πέμπτη, Ιούνιος 29 @ 10:52:41 EEST από fpont

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας και ο Σύλλογος Διατήρησης Κερκυραϊκής Παράδοσης για την προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα των λατομείων Τρουμπέτα στην Κέρκυρα.

ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣτΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
-ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΟΜΟΥΣ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ.
-ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ
-26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ.
-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
-
ΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ.

Σε πλήρη δικαίωση των Οικολόγων αναμένεται να εξελιχθεί η «πολυπονεμένη» ιστορία με την παράνομη επαναδειοδότηση των λατομείων στην θέση «Κακότραφος» της περιοχής Τρουμπέτα, του Δήμου Αγίου Γεωργίου.


Όλες οι Οικολογικές οργανώσεις, επανειλημμένα αντέδρασαν στην παράνομη αυτή επαναδειοδότηση.


Παρ’ ότι το ΣτΕ έχει επανειλημμένα εκδώσει αποφάσεις που δεν επιτρέπουν την παράταση αδείας λατομικών χώρων για τους οποίους έχουν λήξει οι άδειες, τον Νοέμβριο του 2004, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ Μαχειμάρης δεν δίστασε να υπογράψει ακόμα μια παράταση αδείας των λατομείων με την φθηνή δικαιολογία της «αποκατάστασης».


Οι τρεις εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι δεν σέβονται το Περιβάλλον και τους Κερκυραίους συμπολίτες τους, αφού μόνον να «παίρνουν» ξέρουν από το Κερκυραϊκό περιβάλλον χωρίς να δίνουν τίποτα απολύτως, απ’ αυτά που υποχρεούνται απ’ τον νόμο.


Αποκατάσταση του λατομικού χώρου δεν έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε με τα παλιά αλλά και ούτε με τα καινούργια δεδομένα και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αντί αυτού, άνοιξαν περισσότερο τον κρατήρα. (βλέπε φωτογραφία).


Υποχρέωση του Νομάρχη τώρα είναι να επιβάλλει αυστηρό πρόστιμο αποζημίωσης στις λατομικές εταιρίες, πριν λήξει η άδεια και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την αποκατάσταση. Αναρωτιέται κανείς: Θα επιβάλλει την αποκατάσταση ο Νομάρχης, ή θα κάνει τα στραβά μάτια όπως πάντα έκανε στο παρελθόν, εξυπηρετώντας μέχρι τέλους τα συμφέροντα αυτών των λίγων που υποβαθμίζουν τον τόπο μας;.


Η ευθύνη από τώρα μέχρι τις 26 Ιουλίου που λήγει η άδεια είναι καθαρά δική του.


Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας και ο Σύλλογος Διατήρησης Κερκυραϊκής Παράδοσης με έδρα τους Ραχτάδες, προσέφυγαν στο ΣτΕ για ακύρωση της παράνομης άδειας, μετά της απόρριψη της αίτησης ακύρωσης από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. (Είναι μεγάλη η ευθύνη και του Περιφερειάρχη για την ασχήμια που παρουσιάζει η Κέρκυρα στους Κερκυραίους και στους Τουρίστες, με τον μεγάλο κρατήρα που αφήνουν πίσω τους οι λατόμοι που φαίνεται καθαρότατα από τις δορυφορικές λήψεις, το αεροπλάνο και τα πλοία που έρχονται από Ιταλία).


Η προσφυγή μας δικάστηκε στο ΣτΕ πριν λίγες μέρες. Η απουσία των συνηγόρων υπεράσπισης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, απέδειξε την συνεχιζόμενη αδιαφορία τους. Η εισήγηση του ανακριτή δικαίωσε τις ανησυχίες των δύο συλλόγων οι οποίοι αναμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα που δυστυχώς θα αργήσει να βγει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στο σύστημα δικαιοσύνης, ήταν κάτι που ανέκαθεν καθυστερούσε την εφαρμογή των νομοθεσιών και στην ουσία λειτουργεί σε βάρος του πολίτη, μια και στην προκειμένη περίπτωση επέτρεψε στους λατόμους να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το Κερκυραϊκό περιβάλλον και να υποθηκεύσουν ακόμη περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά.


Το ζητούμενο τώρα είναι:


1) Να επιβάλλει ο Νομάρχης της αποκατάστασή τους επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα μέσω των εγγυητικών επιστολών στους λατόμους πριν λήξει η τωρινή άδεια. ( 26 Ιουλίου).


2) Να μην γίνει καμία νέα απόπειρα για νέα αδειοδότηση. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αν γίνει θα αποτελέσει την μεγαλύτερη προσβολή για την νοημοσύνη του Κερκυραίου φορολογούμενου πολίτη που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος και περιμένει από την τοπική αυτοδιοίκηση ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωή του και όχι να την υποβαθμίζει προς όφελος πάντα κάποιων λίγων, των «μεγάλων» συμφερόντων. Σε περίπτωση που επιχειρούν, το μέτωπο των Οικολογικών Οργανώσεων θα είναι τώρα ισχυρότερο από ποτέ.


3) Τελευταία μέρα λειτουργίας είναι η 26 Ιουλίου. Από τις 27 πρέπει να «σφραγιστεί» ο λατομικός χώρος και να ζητήσει η διεύθυνση βιομηχανίας την επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια, όπως έκαναν στο παρελθόν.


Όπως είπαμε, το πρώτο πράγμα που φαίνεται όταν κοιτάζει κανείς την Κέρκυρα από μακριά είναι αυτός ο «κρατήρας». Επαναλαμβάνουμε και ξανατονίζουμε ότι είναι ευθύνη του Νομάρχη να αποκατασταθεί. Αν ο ίδιος δεν διατίθεται να πράξει σύμφωνα με τον νόμο (όπως το απέδειξε στο παρελθόν) πρέπει όλοι μαζί οι Κερκυραίοι που αγαπάμε τον τόπο μας να τον πιέσουμε να το κάνει.


Μην ξεχνάτε ότι σκοπεύει να ζητήσει και την ψήφο μας ακόμη μια φορά!


Εμπρός λοιπόν, τι περιμένουμε; Ο χρόνος περνάει.


ΠΙΕΣΤΕ ΤΟΥΣ !.


Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας και

Σύλλογος Διατήρησης Κερκυραϊκής Παράδοσης.

πηγή: http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=259


Website Counter
Free Counter