Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2006

Διαχείριση ή 'Οραμα ή και τα ΔΥΟ

Η απόφαση για την εκλογή της Δημοτικής Αρχής πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές και κανόνες, ηθικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς ακόμη θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και θρησκευτικούς.

Γιατί όλοι αυτοί οι περιορισμοί;

.

Ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί, αν άνθρωποι δικοί μας, της διπλανής μας πόρτας, καθ όλα αξιαγάπητοι, αποδειχθούν αμετροεπείς , ανήθικοι, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς και όρια, να θέτουν κανόνες παιχνιδιού για τις ζωές τις δικές μας και ιδίως των παιδιών μας.

.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων και σκέψεων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με την ωχαδελφίστικη αντίληψη μας όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά αντιθέτως «ανδρώνει» καλοβολεμένους, τα όποια «λαμόγια», με τη δική μας συμβολή και ψήφο.

.

Ναι αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια, είναι τελείως δική μας απόφαση για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα βαστούν το τιμόνι της δημοτικής εξουσίας. Ο Δήμαρχος θα κριθεί για την αποτελεσματικότητα ή όχι των έργων και πράξεων του, αλλά κυρίως θα κριθούμε εμείς οι ίδιοι, γιατί σε μας πέφτει η ευθύνη μέσω των επιλογών της ψήφου μας.

.

Να γνωρίζουμε βέβαια ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι δύσκολη, χρονοβόρα και δεν επιφέρει οικονομικά (εμφανή) οφέλη.

Γιατί ένας επιτυχημένος στην εργασία του, και στην οικογένειά του, να ασχοληθεί με τα κοινά;

Τα χρήματα της δημοτικής αμοιβής του, πιθανόν να μην καλύπτουν τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Η αναγνωρισημότητα του ήταν δεδομένη προ της εκλογής του. (μέσα απ αυτήν εκλέχθηκε). Δόξα και χρήμα λοιπόν δεν ανάγωνται στα κυρίαρχα αίτια της ενασχόλησής του με τα κοινά.

Ο «εξουσία» βέβαια είναι δυνατή έννοια και σε παλαιότερες εποχές είχε δυνατότητα ανάδειξης, οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής ή και εξόντωσης, φίλων ή εχθρών.

Σήμερα τα πράγματα είναι απλούστερα λόγω της προαπαιτούμενης διαφάνειας και λογοδότησης και ο Δημοτικός «εξουσιαστής» οφείλει και επιβάλλεται να είναι άνθρωπος που θα διαχειριστεί με νουνέχεια τα του δήμου.

Οφείλει να διαχειρισθεί με περίσκεψη και γνώση τα δημοτικά δρώμενα και θα κριθεί για αυτά που όφειλε να σκεφτεί, να οραματιστεί ή ακόμη και να ονειρευτεί.

Επιλέγεται ο δημοτικός άρχοντας στο τόπο του, όχι μόνο για καλός και σωστός διαχειριστής, αλλά κυρίως για τον οραματισμό του, και τη δυνατότητά του να προβλέψει μέσα από το ομιχλώδες τοπίο του αύριο, τις μελλοντικές ανάγκες των συμπολιτών του.

Καλούς μισθωτούς διαχειριστές θα μπορούσαμε να είχαμε από τις ανάλογες σχολές, οι οποίοι και θα λογοδοτούσαν σε περιπτώσεις οικονομικών και μη ατασθαλιών.

Από αυτούς όμως δεν θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε το όραμα.

.

Όραμα μαζί με αμεροληψία, ήθος, αξιοκρατία, κοινωνική και οικολογική ευαισθησία είναι αυτά που προαπαιτούμε.


.
.
Μάριος Ανδρέου

Posted by Picasa

Website Counter
Free Counter